سم‌شناسی؛ تعریف، خواص و طبقه بندی سموم

بازار کشاورزی
بازار کشاورزی
19 بار بازدید - 2 هفته پیش - علم سم شناسی یا toxicology
علم سم شناسی یا toxicology علمی است که درباره شناسایی سموم مختلف،خواص و اثرات آنها بر روی موجودات زنده و همچنین جستجو،نمونه برداری واندازه گیری آنها درمحیط زیست و در بدن موجودات زنده یا مرده بحث میکند و بر این اساس دارای شاخه های متعددی مثل سم شناسی پزشکی،غذایی و دارویی،محیطی،صنعتی و پرتوها بوده که هرکدام رشته خاصی را تشکیل می دهند.

سم یا زهر poison or toxin ماده یا موادی با منشا گیاهی،حیوانی و یا شیمیایی (معدنی یا آلی) بوده و از یک راه خاص و یا از راههای مختلف در مقادیر کم باعث اختلال و یا توقف فعل و انفعالات حیاتی و ایجاد تغییرات فیزیکی و فیزیولوژیکی و یا روانی در موجود زنده میشود.اکثر داروها در دوزهای غیرمجاز اثرات سمی داشته و به عنوان سم مطرح میشوند و برخی از سموم نیز در دوزهای پایین ممکن است اثرات دارویی داشته باشند،بنابراین یکی از تفاوتهای مهم سم و دارو در میزان مصرف(Dosage) آنهاست.

مسمومیت عبارتست از بهم خوردن تعادل فیزیکی،فیزیولژیکی و یا روانی موجود زنده در اثر ورود وتماس با ماده خارجی سمی از راههای مختلف.مسمومیت به دو صورت ممکن است ایجاد شود:

1-مسمومیت حاد (acute intoxication):در اثر ورود مقدار زیاد و یک باره ماده سمی ایجاد شده و توام با علائم شدید و گاهی مرگ است.این نوع مسمومیت اکثرا اتفاقی و گاهی نیز عمدی ایجاد میشود.

2-مسمومیت مزمن (chronic intoxication) :در این مسمومیت معمولامقادیر کم ماده سمی به تدریج و در دفعات زیاد وارد بدن شده و علائم و آثار آن به کندی ودر طی زمان طولانی بروز میکند.این نوع مسمومیت اکثرا شغلی ودر اثر کار کردن و تماس طولانی با مواد و بقایای سموم در محیط کار ایجاد میشود.

سمومی را که در سمپاشی کشاورزی و بهداشت به منظور از بین بردن آفات مختلف مصرف میشوند،آفت کش یا pesticide میگویند.طبق تعریف آفت یا pest موجودیست که به انسان وآنچه که مورد بهره برداری اوست خسارت زده و سبب سلب آسایش وی گردد.این خسارت ممکن است اقتصادی و یا بهداشتی باشد.

مصرف سموم شیمیایی در سمپاشی برای مبارزه با آفات و بیماریهای گیاهی از سالیان گذشته مرسوم بوده است.


سم‌شناسی؛ تعریف، خواص و طبقه بندی سموم
اختلاط علفکش های مزارع گندم و جو





#گیاهان
#کشاورزی
#باغداری
#سم
#سموم
2 هفته پیش در تاریخ 1403/03/31 منتشر شده است.
19 بـار بازدید شده
... بیشتر