al-Khwarizmi (Iranian scientist) #edit #history #shorts

⚔نادر شاه افشار⚔
⚔نادر شاه افشار⚔
5 هزار بار بازدید - 2 سال پیش - Muhammad ibn Musa al Khwarizmi🔷
Muhammad ibn Musa al Khwarizmi
🔷 محمد بن موسی خوارزمی
780 - 850
چند دانشمند ایرانی که آثار انتقادی در ریاضیات، نجوم و جغرافیا تولید کرد

محمد بن موسی خوارزمی، ریاضیدان ایرانی که گاهی به عنوان پدر جبر شناخته می شود، یکی از تأثیرگذارترین متفکران تمام دوران بود. او جبر را متحول کرد و آثار مهم او در ریاضیات، نجوم و جغرافیا سنگ بنای قرن ها پیشرفت در سراسر جهان بوده است.
خوارزمی در حدود سال 780 پس از میلاد به دنیا آمد و اگرچه زادگاه او به طور قطعی مشخص نیست، خوارزمی در نام او می تواند به معنای "بومی خوارزم" باشد که در آن زمان بخشی از ایران بزرگ بود، اما اکنون بخشی از ترکمنستان و ازبکستان است، بنابراین بسیاری معتقدند که او در آن منطقه بزرگ شده است.
خوارزمی در بغداد، در عراق امروزی، که پایتخت امپراتوری اسلامی در آن زمان بود، کار کرد و سپس مدیر بیت الحکمه شد. او در این مرکز تحقیقات علمی و تدریس، بر ترجمه بسیاری از آثار اصلی ریاضی و نجوم یونانی و هندی به عربی نظارت داشت. او همچنین آثار بدیعی تولید کرد که تأثیری ماندگار بر پیشرفت ریاضیات مسلمانان و اروپایی داشت.

🔸 بنیانگذار جبر
واژه‌های جبر و الگوریتم از نام خوارزمی و آثار او گرفته شده‌اند. لاتین کردن نام او به عنوان Algoritmi منجر به ایجاد اصطلاح "الگوریتم" شد. و کلمه algebra از الجبر در عنوان کتاب برجسته ای که او در حدود سال 820 پس از میلاد نوشته است، الکتاب المختصر فی حساب الجبر والمقابله، یا کتاب مبسوط در محاسبه به وسیله تکمیل و تعادل، آمده است. این کتاب روش های اساسی برای حل معادلات را معرفی کرد و رشته جبر را پایه گذاری کرد.
الجبر خود به معنای «بازسازی» است و به افزودن یک عدد به دو طرف معادله برای تثبیت یا حذف عبارت اشاره دارد. با این حال، خوارزمی از کلمات برای توضیح مسائل ریاضی و نمودارها برای حل آنها استفاده می کرد نه از نوع نمادهای جبری که عموماً امروزه استفاده می شود. این کتاب نحوه حل معادلات چند جمله ای و روش های جبری نوشتن یک عبارت را به شکل ساده تر، تاکتیکی به نام تفریق نشان می دهد. همچنین مفاهیم کلیدی مانند حرکت یک کمیت منفی از یک سمت معادله به سمت دیگر و تغییر علامت آن، به نام تکمیل، و کم کردن همان مقدار از هر دو طرف، که به عنوان متعادل کننده شناخته می شود را پوشش می دهد. به ویژه، خوارزمی فرمولی را برای حل سیستماتیک معادلات درجه دوم با استفاده از تکمیل و موازنه ایجاد کرد تا هر معادله ای را به معادله ای که قابل حل است کاهش دهد.

🔸 استاد الگوریتم
خوارزمی تحت تأثیر ترجمه های انجام شده در بیت الحکمه به پتانسیل عظیم نظام عددی هندو پی برد. کار او در مورد حساب با استفاده از 1 تا 9 و عدد 0 در نهایت مسئول معرفی آنچه که ما اکنون اعداد هندو-عربی یا اعداد عربی می‌نامیم، ابتدا به جهان اسلام و سپس به جهان غرب بود. رویکرد انقلابی او به ریاضیات کامپیوترهای مبتنی بر الگوریتم کنونی ما را ممکن کرده است، اما او الگوریتمی را اختراع نکرد. الگوریتم‌های حساب در حدود ۲۵۰۰ سال قبل از میلاد توسط بابلیان باستان مورد استفاده قرار می‌گرفتند. همچنین گفته می شود که خوارزمی روش ضرب مشبک یا الک را برای ضرب اعداد بزرگ ابداع کرده است. روش شبکه ای او توسط فیبوناچی ریاضیدان ایتالیایی به اروپا معرفی شد که به گسترش کار او در غرب کمک کرد.

🔸 پیشرفت های نجومی
کارهایی که خوارزمی انجام داد بسیار فراتر از ریاضیات بود. او کمک های مهمی به ستاره شناسی کرد و اولین ربع را برای تعیین زمان با رصد خورشید یا ستارگان ایجاد کرد. او مجموعه ای از جداول نجومی، معروف به زیج السند هند (جدول های نجومی سیدانتا) را بر اساس بسیاری از منابع هندو و یونانی گردآوری کرد و جنبه هایی از جمله محاسبه موقعیت خورشید، ماه و سیارات و زمان وقوع خسوف ها را پوشش می داد. خوارزمی همچنین تئوری و ساخت ساعت‌های آفتابی را بهبود بخشید و به دلیل کار او ساعت‌های آفتابی برای نشان دادن وقت نماز اغلب در مساجد قرار می‌گرفت. کار او در این زمینه او را به نوشتن چندین اثر دیگر از جمله تشریح قوانین مربوط به زمان قرار گرفتن برخی رویدادها در تقویم عبری سوق داد. موضوع اصلی دیگری که خوارزمی در آن آثار قابل توجهی تولید کرد، جغرافیا بود. کتاب صورة الارض او (شکل زمین؛ و اغلب به عنوان جغرافیا ترجمه می‌شود)، اساساً جهان را که در آن زمان شناخته می‌شد پوشش می‌داد. او با نظارت بر حدود 70 جغرافیدان، کار قبلی بطلمیوس مصری را برای پوشش مختصات حدود 2400 مکان در سراسر جهان، به ویژه در اطراف دریای مدیترانه و شهرهای آفریقا و آسیا، از جمله فهرست هایی با طول و عرض جغرافیایی، شهرها، دریاها ، کوه ها، جزایر و رودخانه ها، اصلاح و گسترش داد. او همچنین در ساختن نقشه ای از جهان برای حامی خود، خلیفه مأمون، کمک کرد و بخشی از پروژه تعیین چرخش زمین تا دقیق ترین اندازه آن بود.

🔸 مرگ
خوارزمی در حدود سال 850 پس از میلاد درگذشت و کارهایی انجام داد که در نهایت آینده جهان را رقم زد. او بر ریاضیدانان قرون وسطایی فیبوناچی، آلبرد و راجر بیکن تأثیر گذاشت، اما از طریق ساخت جبر، اساساً بر هر ریاضیدانی تأثیر گذاشته است. #iran
2 سال پیش در تاریخ 1401/04/27 منتشر شده است.
5,099 بـار بازدید شده
... بیشتر