How to make kishmish paneer (homemade cheese served with raisins) | کشمش پنیرافغانی

Afghan Yummy Food
Afghan Yummy Food
626 بار بازدید - 4 سال پیش - SAVE THE RECIPE HERE:
SAVE THE RECIPE HERE: https://www.afghanyummyfood.com/kishm...
SAVE THE RECIPE IN PERSIAN HERE: https://cutt.ly/edemgdd
SUBSCRIBE TO THE YOUTUBE CHANNEL HERE: @afghanyummyfood

Here, we will show you an amazingly easy way to make fresh cheese at home. In Afghanistan, cheese is served with raisins and is called kishmish paneer …. where kishmish stands for raisin and paneer stands for cheese. Homemade Cheese has chewy mozzarella like consistency and to make this fresh and delicious recipe only three ingredients is needed: milk, table cream and vinegar. Additionally, you will need a cheese cloth for draining  the milk which you could easily find in any general or online store. What makes this recipe delicious and savory is the addition of raisins…. if you have never tried it before it is a must …an unbelievably delicious combination: kishmish paneer. It is usually served with hot cardamom Tea. Cardamom Tea is a big part of hospitality in Afghanistan…A guest is always offered some …There are many health benefits to using cardamom on a regular basis. As it has antibacterial and therapeutic effects. To add it in a tea, you can scoop out the seeds out of cardamom and crush them gently or grind the seeds in a spice grinder or a coffee grinder. Click here to Make some hot cardamom tea with milk (Sheer Chai Afghan) to serve with this delicious recipe. https://www.afghanyummyfood.com/sheer...


What you need to make kishmish paneer (homemade cheese served with raisins )

Ingredients
4 Litres of 3.25 % Milk
½ Litre of 15 % Table cream
25mL of vinegar


How you make kishmish paneer (homemade cheese served with raisins)

Directions
   1. Pour the milk in a pan. (Use a heave bottom sauce pan. )
   2. Pour the table cream and stir it constantly until it reaches right below boiling. You will see bubbles on the sides of the pan.
  3.  Add vinegar(or lemon juice)
   4. The moment you add the vinegar, the milk will start to curdle. If it doesn’t start curdling, you can use add another tsp of vinegar or lemon juice.
  5.  Keep stirring until it separates into two layers: curdle and watery liquid.
   6. Let it aside few minutes before draining it.
   7. Put cheese cloth over colander to drain the watery liquid. Here, we use a regular cloth as first layer to help us wash it later and then we use four layers of cheese cloth
 8.  Drain all the watery liquid and save the curdle in the cheese cloth and wrap it.
  9. Wash it with cold water under sink.
  10.  Leave it on a plate for few hours.
  11.  Unwrap it, cut it and serve it with raisins.

Follow me on:
Facebook:Facebook: AfghanYummyFood
Instagram: Instagram: afghanyummyfoodrecipes
Pinterest: Pinterest: afghanyummyfood

کشمش پنیر خانگی افغانی مواد لازم

در اینجا ما یک طریقه آسان جور کردن پنیر تازه را در خانه نشان میدهیم در کلچر غذا خوردن افغان ها این نوع پنیر را همراه کشمش یکجا میخورند به همین خاطر به نام کشمش پنیر یاد میشود
چار لیتر شیر تازه سه اشاریه بیست و پنج فیصد
نیم لیتر کریم پانزده فیصد

بیست و پنج ملی لیتر آب لیمو و یا سرکه


طرز تهیه کشمش پنیر خانگی افغانی

اولا شیر را در یک ظرف که قسمت تهتانی اش دبل باشد انداخته و بالای حرارت میگذاریم و بعدا کریم را به آن اضافه میکنیم و توسط یک ملاقه و یا کفگیر آهسته آهسته شور میدهیم تا از گرفتن ته شیر جلوگیری کرده باشیم و این کار را تا زمانی ادامه میدهیم که شیر به جوش آید بعدا آب لیمو و یا سرکه را علاوه میکنیم بعد از چند دقیقه شیر شروع به لخته شدن کرده و آب از آن جدا میشود و چند دقیقه را در بر میگیرد تا که تمام شیر لخته شود و ما کاملا دو بخش جداگانه شیر و آب را میبینیم بعدا یک تکه کتان نازک را بالای چلو صاف و یا جالی انداخته و بالای آن تکه مخصوص پنیر جور کردن را اگر در دسترس باشد چار قات میندازیم و تمام مواد داخل ظرف یعنی شیر لخته شده و آب را بالای آن صاف میکنیم بعدا تکه را جمع کرده و مدت چند دقیقه در زیر آب سرد قرار میدهیم و با دست آنرا شکل میدهیم و دوباره در بالای جالی تا وقتی میگذاریم که تمام آب آن جدا شود بعدا آنرا توته کرده و همراه کشمش نوش جان میشود
نوت: اگر پنیر با مقدار لیمو و یا سرکه در نظر گرفته لخته نشد میتوانید لیمو و یا سرکه اضافه تر علاوه کنید



Make more Yummy and Delicious Afghan Recipes
Chapli kabab طرز تهیه چپلی کباب افغانی: How to make chapli kabab at home - Af...
Beef Dumplings/ Afghan Mantu طرز تهیه منتو افغانی: MANTO RECIPE with Farsi(Dari) Subtitl...
Shorwa / Afghani Soup طرز تهیه شوربا افغانی
:Shorwa (Afghan delicious soup) طرز ته...
Meatballs-Kofta طرز تهیه کوفته افغانی: Kofta Afghani Recipe (how to make tas...
Leek and Potato filled turnovers/Bolani-Afghan Food recipes طرز تهیه بولاني افغاني: How to make Bolani Afghani-طرز تهیه ب...
Kabuli/Qabili Palaw-Afghani Rice طرزتهیه قابلی پلو افغانی: Video
Shir Berenj Recipe (Afghan Rice Pudding) | شیربرنج افغانی: How to make Shir Berenj Recipe (Afgha...
Carrot Jam / Moraba e Zardak طرزتهیه مربای زردک افغانی: Carrot jam recipe Persian: Murabba e ...
4 سال پیش در تاریخ 1399/05/03 منتشر شده است.
626 بـار بازدید شده
... بیشتر