خجور افغانى طرز تهيه خجور |KHAJOOR Recipe for Eid | Afghani Khajoor Recipe
26.9 هزار بار بازدید -
7 سال پیش
-
خجور افغانى طرز تهيه خجور
خجور افغانى طرز تهيه خجور افغانى مخصوص عيد
شيرينى عيد
How to make Khajoor afghani recipe
خجور شيرينى عيد
خجور افغانى
khajoor Afghani Recipe
Khajoor is traditional Afghan sweet fried dough .
Khajoor is tasty fried cookie, but Khajoor can be bake in the oven.
I hope you like the recipe and subscribe my channel thanks for watching Khajoor
Ingredients:
8 cups flour
1/2 cup oil
2 cups sugar or as required
1 tbsp (7 g) yeast
1 tbsp baking powder
2 tbsp Rose water
1 cup warm milk 🥛
1 tbsp cardamom
2 eggs
Method:
Mix 1 tbsp sugar and yeast with warm milk.
Let it rest for 5-7 minuets to activate the yeast.
Meanwhile sift the flour and baking powder and in a bowl mix all dry ingredients .
Beat the eggs and sugar for 1-2 minuets .
Add the flour slowly and combine them.
Knead for 8 minuets.
If you don’t have machine knead with your hands.
Cover the dough and rest for 30-60 minuets.
Dough will be ready after 45 minuets it depends what type of yeast you are using.
Make small balls walnut size.
Roll with your hand and shape as you like.
For design you can use grater or a tray with holes.
Heat enough oil in a pan and fry khajoor on medium heat for 5-7 minuets.
To avoid sticky dough and hands use some extra flour
You can bake Khajoor in the oven for 15-18 minuets 180-200 Celsius
This way is much healthier
The choice is your it’s optional
طرز تهيه خجور
مواد لازم:خجور
ارد ٨ پياله
روغن نيم پياله
بوره دو پياله ويا حسب ضرورت
خمير مايه يك ق غ
بيكنك پودر يك ق
تخم دو دانه
هيل يك ق ن
شير يك پياله شير گرم باشد كمى
عرق گلاب دو ق ن
طرز تهيه:
در شير كمى گرم يك ق بوره و خمير مايه را اضافه براى ٥-٧ دقيقه بگزاريد
اول خوب تخم وبوره را مكس كرده مايع شير و خمير مايه وروغن را علاوه ووباز مواد خشكه را علاوه خوب خمير كنيد.
با دست يا ماشين خمير كنيد.
خمير خجور را براى ٣٠-٦٠ دقيقه بگزاريد خمير دم بيگيرد وذغاله هاى خجور را برابر چارمغز جور كرده در روى يك جالى يا چلو صاف با دست تاب داده جور كنيد
روغن را داغ كرده به مقدار كافى البته وباز حرارت را متوسط كنيد براى ٥-٧ دقيقه سرخ كنيد.رنگش طلايى شد پخته شد نوش جان كنيد زياد كراهى را با خجور ها پر نكنيد كه كمى جا داشته باشد كه سرخ شود.
نوت:
حرارت را اول خوب زياد كنيد روغن كه خوب سرخ شد كمى حرارت را كم كرده كه خجور روى سوز نشود مغزش پخته وروغن جذب نكند واگر متوجه شديد روغن پر امده فوراً همراى خمير خجور يك مشت ارد مكس كرده ودوباره جور وسرخ كنيد وآگر ديديد شيرينى خجور كم است رويش كمى بوره ميده پاش بدهيد. ولى اين دو پياله كاملا اندازه درست است.
نوت:
اين خجور را ها ميتوانيد در داش درجه ١٨٠-٢٠٠ براى ١٥-١٨ دقيقه بپزييد اين طريقه خوشمزه و صحى تر است چرا كه در روغن سرخ was نميشود.
Music Ikson _ ( Still Volg no copyright music )
• Ikson - Still (Vlog No Copyright Music)
7 سال پیش
در تاریخ 1397/01/05 منتشر شده
است.
26,966
بـار بازدید شده