سیدعلی بیگدلی: احتمالا ترامپ به کاخ سفید بر می‌گردد

دیدارنیوز
دیدارنیوز
7.1 هزار بار بازدید - 9 ماه پیش - کارشناس روابط بین‌الملل در گفت‌وگو
کارشناس روابط بین‌الملل در گفت‌وگو با دیدارنیوز؛

سیدعلی بیگدلی: باید تلفن نتانیاهو را قطع کرد/ احتمالا ترامپ به کاخ سفید بر می‌گردد/ برنده جنگ خاورمیانه، روسیه است/ پزشک مخصوص بارزانی اسرائیلی بود

دیدارنیوز با سید علی بیگدلی، کارشناس مسائل بین‌المللی در رابطه با تاثیرپذیری منافع کشورهایی چون آمریکا، اسرائیل، ایران، چین، اعراب و روسیه از جنگ جاری در اسرائیل و فلسطین گفت‌وگو کرده است.


دیدارنیوز ـ اسفندیار عبداللهی: دیدارنیوز برای بررسی ابعاد حوادثی که به بعد از حمله حماس و جهاد اسلامی به اسرائیل، گریبان‌گیر منطقه و جمهوری اسلامی ایران شد با سیدعلی بیگدلی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بین‌المللی گفت‌وگو کرده است.
به گزارش دیدارنیوز؛ در مناطق خاورمیانه، شمال آفریقا، خلیج فارس و آسیای مرکزی چه خبر است؟ اینکه پاسخ به این پرسش از زبان چه کسی جاری شود و در مورد کدام منطقه و اتفاق باشد، متفاوت خواهد بود.

پس از حمله 7 اکتبر گروه حماس به اسرائیل، یک شوک قوی به جهان وارد شد و در ساعات اولیه، بسیاری از کشورها و مردم جهان در بهت و حیرت بودند. حتی کشورهایی که در همکاری نزدیک با حماس و جهاد اسلامی بودند، اصلا آماده چنین رخدادی نبودند، تا جایی که طی چند روز بعد از آن حادثه، شاهد تناقض گویی در سخن و گیجی در عمل بودند. از جمله جمهوری اسلامی که جهان او را به عنوان حامی اصلی مقاومت می‌شناسد، ظاهرا هیچ اطلاعی از عملیات طوفان الاقصی نداشت و این بی اطلاعی در مواضع رسمی نیز منعکس شد.

مَخلص کلام اینکه حمله حماس به اسرائیل و حمله تلافی جویانه نتانیاهو، تا به امروز دامن‌گیر بسیاری از کشورهای منطقه شده و جمهوری اسلامی ایران به طریق اولی در بطن این ماجرا است. حوثی‌ها گاه گدار به کشتی‌های تجاری و نظامی غرب، اسرائیل و متحدان آنها حمله می‌کنند و ایران ضمن اینکه صراحتا نقش مستقیم خود را در این قصه انکار می‌کند اما همچنان حوثی‌ها و حماس را مورد حمایت معنوی قرار می‌دهد. ماجرا به حدی عمق پیدا کرده که انفجار تروریستی کرمان در چهارمین سالگرد شهادت سردار قاسم سلیمانی که توسط گروه تکفیری داعش انجام شد، به طور غیر مستقیم به اسرائیل و حوادث بعدی آن مرتبط شد.

جمهوری اسلامی هفته پیش به اربیل (پایتخت اقلیم کردستان عراق)، نقاطی در سوریه و نقاطی در بلوچستان پاکستان حمله کرد و  به طور مستقیم وارد رویارویی با اسرائیل نشد اما این حملات را به نوعی به اسرائیل و وابستگان و همکاران اسرائیل در منطقه مرتبط کرد.
***
از سیدعلی بیگدلی پرسیدم با توجه به درگیر بودن منافع آمریکا، غرب، اسرائیل و برخی کشورهای بزرگ مانند چین و روسیه در آب‌های آزاد، بخصوص در بحث امنیت تجاری در خلیج فارس، دریای سرخ و تنگه‌ باب المندب، ایران تا چه میزان در لب مرز یک درگیری مستقیم نظامی قرار دارد؟

بیگدلی گفت: یک روز پس از حمله حماس به اسرائیل در 7 اکتبر، جو بایدن اعلام کرد که ایران دخالتی در این حمله نداشته است. مقامات جمهوری اسلامی هم تقریبا از همین سیاست آمریکایی‌ها پیروی کردند و تلاش کردند سطح تنش را کاهش بدهند. آمریکا دو بار از اسرائیل دلگیر شده، یک مرتبه در زمان حمله اسرائیل، فرانسه و انگلیس به مصر بود، چون جمال عبدالناصر کانال سوئز را در سال 1956 ملی اعلام کرد و این سه کشور به مصر حمله کردند. آمریکا این حمله را محکوم کرد. دومین مرتبه بعد از حمله تلافی جویانه اسرائیل به غزه بود که وزیر خارجه آمریکا در سفر به منطقه، ناخرسندی خود از اقدامات نتانیاهو نتوانست پنهان کند. در این چند مرتبه که آقای بلینکن به اسرائیل سفر کرده با برخورد سرد و نامهربانانه نتانیاهو مواجه شد.

وی افزود: در همین راستا، بایدن تلفن نتانیاهو را قطع کرد. از طرفی جنگ غزه برای نتانیاهو حیثیتی و به مثابه قصه مرگ و زندگی شده است. در صورتی که اسرائیل تحت هر شرایطی بخواهد جنگ با غزه را به پایان رساند، هم کابینه‌ نتانیاهو سقوط می‌کند و هم دادگاهی می‌شود. نتانیاهو سه نقطه ضعف دارد. اول، فساد مالی خود و همسرش است. دوم اصلاحات و تغییرات در سیستم قضایی است که اکثر شهروندان اسرائیل با آن مخالفند. سومین پاشنه آشیل نتانیاهو نیز حمله غافلگیرانه گروه حماس به اسرائیل و عدم آمادگی دولت او در مقابل این دست حملات است. به همین دلیل او جنگ با غزه را از این ستون تا آن ستون فرج می داند و به آن پناه برده است.

این کارشناس بین الملل خاطرنشان کرد: من در یک مصاحبه دیگر هم گفتم که حمله حماس به اسرائیل دو نقطه مجهول داشت، اول اینکه گروه حماس تحت نظر، نفوذ یا تحریک چه کسی یا چه محرکی به اسرائیل حمله کرد، در حالی که نسبت به واکنش سخت اسرائیل آگاه بود. نقطه مجهول دوم این است که با وجودی که اسرائیل در غزه گیر کرده و پایان آن معلوم نیست، نتانیاهو تا چه زمانی به جنگ ادامه خواهد داد؟

بیگدلی گفت: نفع اصلی تنش در منطقه به سود روسیه است و حتی پیروزی دموکراسی در تایوان هم به نفع روسیه است، چون چین را از آمریکا دور و به روسیه نزدیک خواهد کرد. نظام بین الملل دچار چند قطبی، آشفتگی و سرگردانی شده است که اگر کنترل نشود، گستردگی بیشتری خواهد داشت.

وی با اشاره به راکت پراکنی حوثی‌ها به کشتی‌های در حال عبور در دریای سرخ و باب المندب، اظهار کرد: شرط حوثی‌ها برای توقف حملات، کاهش یا پایان عملیات نظامی اسرائیل در غزه است که درخواست قریب به محالی است و دلایل آن را ذکر کردم و گفتم که برای نتانیاهو مهم نیست جهان درباره او و جنگ جاری چه می‌گویند. او معتقد است هر کس هرچه دوست دارد بگوید و من کار خود را تا نِیل به نتیجه پیش می‌برم.
9 ماه پیش در تاریخ 1402/10/30 منتشر شده است.
7,177 بـار بازدید شده
... بیشتر